Ai face ceva? Orice?

Incalzirea globala, vechea noastra prietena, isi face simtita prezenta din ce in ce mai puternic. Noi stam, ne uitam si ridicam neputiinciosi din umeri!

Ce sa facem noi ca indivizi pentru urmasii nostri? Im momentul actual le lasam mostenire o planeta poluata, tot mai incomoda. Avem uragane pana si in Romania, seceta, inundatii… de toate, si numai rele. Ieri cu ochii in televizor am vazut cum au inceput sa apara clipuri scurte cu “noi avem puterea”. Nu va imaginati pro tv sau antena 1 sa porneasca altfel de campanii si sa se mai si tina de ele! Este vorba despre Discovery, National Geographic, Animal Planet. Ei au inceput sa arate cate un bec economic, cate o casa “verde” si asa mai departe.

Masuri trebuie sa incepem sa luam de acum, fiecare! Conteaza un bec economic, conteaza fiecare economie de energie pe care o facem, fiecare resursa de care nu mai facem abuz!

Ce o sa fac eu (ce imi sta in putere):

– corpuri de iluminat economice, daca as gasi as pune in toata casa asa ceva. Mai exista si versiuni in forma unor tuburi de neon, aplice de perete si asa mai departe. Consumul este mic, randamentul este mult mai bun decat cel al becurilor economice de tip neon. Cele de tip neon sunt acum alegerea cea mai buna pentru inlocuirea becurilor cu filament care emana mai multa caldura decat lumina…
– Echipamente electrocasnice verzi. Clasa de consum A daca se poate.
– Voi incerca pe cat posibil sa nu utilizez sticle din plastic, ambalaje din plastic… si asa mai departe. Mult mai sanatoase sunt plasele vechi in care iti puneai alimentele, ambalate in hartie sau puse in pungi de hartie care sunt biodegradabile.
– gunoiul este gunoi… trebuie aruncat in locurile special amenajate. Daca se poate si avem cum, cred ca trebuie sa incepem sa reciclam si noi romanii…
– Trasportul public. Daca l-am folosi mai multi… cred ca ar fi mai bine pentru toti! Noxe mai putine in aer, aglomeratie mai mica in intersectii, intelegeti unde vreau sa ajung.

Alte idei competente nu am pentru moment. TU ce ai face? Crezi ca ar ajuta cu ceva?

Sharing is caring

5 comments

 1. incerc sa reciclez hartie, carton

  in legatura cu gunoiul… din pacate la mine la bloc sunt destui indivizi care arunca diverse chestii pe geam 😐

 2. De ajutat ajuta sigur. Majoritate zic “ce pot face eu unu singur?” raspunsu este simplu … putem face orice!
  Un exemplu bun este “forrest of dennis” http://en.wikipedia.org/wiki/Forest_of_Dennis Milionarul Felix Dennis a inceput sa planteze o padure, din bani lui. Clar ca lui ii este mai simplu ca milionar. Dar doar ca exemplu ca un singur om poate planta cea mai mare padure din anglia (daca reuseste ce planifica, va fi cea mai mare din anglia)
  Eu unu incerc sa contribui si eu cu ce pot.
  Pungi gratis la alimentara din fericire nu mai exista de mult in Austria. De obicei iau cate o punga sau o plasa de stofa de acasa cu mine sau un cos in care imi car cumparaturile.
  Unde am putut pune becuri economice, am pus. Din pacate in unele locuri nu incap. Televizoru nu il las pe standby, ca si asa nu ma prea uit la el.
  Gunoiu il impart (carton, metal, plastic, resturi). Singurele chestii la care nu prea pot sa ma laud ii ca imi merg cam prea multe compuri prin casa. Unu l-am schimbat sa se stinga daca nu ii folosit si il trezesc prin WOL cand am nevoie de el …
  Iar cu masina … asta ii alta poveste. Transportul publich in Vienna este destul de ok dar din pacate tocmai in coltu unde stau eu si unde ii lucru nu ii chiar asa optimal. Cu masina fac 25-40 Min, de obicei 30. Cu Transportu public fac 1 ora si 20 min. care este o diferenta enorma.
  Na gata … ca defapt am vrut doar sa las un comentariu … nu sa scriu un blog intreg pe tema asta.

  Cristian Livadarus last blog post..Pui pariu că îți zmulg un zâmbet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.