Credite, dobanzi si in general cum sa te afunzi in rahat?

Dupa atatea zvonuri lucrurile incep sa se aseze si rahatul adunat in sistemul bancar incepe sa iasa la suprafata.

Credite neperformante, imprumuturi mult prea mari – doar pentru ca se poate sa platesti cat nu face, totul pentru ca omul a inceput sa prinda gustul luxului de a spune ca si-a luat casa in afara Bucurestiului, ca si-a luat iPhone, totul pe credit.

Rahatul a lovit ventilatorul in America acum mai mult avreme cu picajul economiei. Au zis ca “The shit hit the fan” si Terra a ascultat. S-a generat o panica si o neincredere intre banci, banul a intrat la ciorap prin toata lumea. Ii spunem recesiune economica si in Romania este an electoral. Tocmai ce Basescu a promulgat legea majorarii salariilor celor din invatamant cu 50% si ne-a infundat in cacat mai adanc decat simteam. Euro va creste incetisor…

Titlurile din presa titreaza asa pe partea economica: Bursa s-a blocat, leul s-a depreciat, Renault închide fabrici în Franţa, Băsescu se opune eliminării accizelor la ţuică, CFR poate rămâne în beznă, Băncile majorează dobânzile creditelor.

La banci vroiam sa ajung. In contextul global economic si financiar pe piata internationala toate bancile vor creste dobanzile. De ce? Pentru ca au imprumutat mai mult decat puteau sa duca, pentru ca bancile au vrut sa faca recorduri de imprumuturi si s-au batut pe clasamente la credite date. Nu a fost vorba de calitate ci de cantitate. S-a renuntat la calitatea serviciilor si noi romanii ne trezim tepuiti de banci, de agentiile imobiliare, de guvern si de restul lumii.

Judecatoriile vor avea de castigat enorm de pe urma actiunilor legale care vor lua inceput din cauza maririi dobanzii fara a pune nici o intrebare clientului. Bancile sunt oarecum acoperite de clauzele idioate din contracte dar au si mici scapari. Un contract care il vei semna cu banca trebuie sa il citesti cu un avocat si sa isi dea si el acordul pentru ca tu ca prost client nu ai nici un drept. Ai dreptul sa te lasi sodomizat daca nu ai bani sa platesti rata. Ajungi in Biroul de Credit in secunda doi dupa scadenta si esti cautat de angajati ai bancii ca sa dai banu’ ca ajungi in lista cu rau platnici chiar daca ai platit 10 ani fara o intarziere.

Pe marte pamantul este ieftin dar fara griji bai dragilor. Se vor ieftinii casele in Romania pentru ca o sa se ingrase Domnul Dobanda. De la dobanzile de 5-6% la creditele pentru locuinte (cu ipoteca pe imobilul achizitionat sau pe alt bun) vom ajunge la 12-15%, impreuna cu limita maxima de indatorare si alte conditii sumele pe care le vor putea imprumuta Romanii de la banci (benificiind in acelasi timp de SUPER planuri de rambursare – DOAR de 2-3 ori suma imprumutata) se vor micsora sau chiar anula.

Macar… dolarul o duce bine!

Sharing is caring

2 comments

  1. Citeşti evz ;))
    Păi provincialii fără părinţi bogaţi s-au cam săturat să stea cu chirie şi vor şi ei casa lor. Uoff… vreau şi eu casa mea…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.