Alternativele software-ului comercial

Dai un ban dar stii ca…

Nu stii nimic. Toata lumea are Windows pentru ca i-a fost lene sa sape dupa un software gratuit (licenta GPL, Open Source). Sper sa va ajute software-ul de mai jos, alternativele la ce foloseam fara licenta pana acum. Nu va opreste nimic sa stati cu software crack-uit pe calculatoare dar s-ar putea sa va placa mai mult versiunea free.

Poti sa gasesti o multitudine de software pe www.sourceforge.net.

Mai departe ai 35 de alternative, daca stii alte softuri sub licenta Open Source / GPL lasa-ne un comentariu. 😀 Apropos: GPL nu este neaparat GAZ PETROL LICHEFIAT de care pui in rezervor… :))

Ii multumesc lui Catalin ca a scris despre intrebarea mea de acum x zile.

  Sisteme de operare + software de baza

 1. Windows Vista sau Windows XP are ca alternativa LINUX – Ubuntu (de exemplu): Vista (mai are un pic si nu mai are suport de la Microsoft ca o sa apara Windows 7) este sistemul de operare foarte asteptat de utilizatori si cand a aparut i-a lasat pe multi cu privind ca vitelul la poarta noua. Din ce in ce mai multe firme lanseaza produse cu suport numai pentru Windows Vista, deci daca pana acum aveai XP va trebui intr-un fel sau altul sa treci pe Vista fortat. Sistemele de operare Open Source s-au dezvoltat foarte mult si ai o multitudine de optiuni. Cateodata pot fi greu de instalat dar din instalarea in mod text in care utilizatorul normal nu se descurca a avansat cu o interfata grafica foarte prietenoasa. Cel mai bun exeplu este Ubuntu, acum ajuns la versiunea 8.10. Are un sistem de repository-uri foarte bun care iti pune la dispozitie software, calculeaza automat dependintele pachetelor si nu mai va da dureri de cap. Fedora, Mandriva se instaleaza la fel de usor si o distributie super interesanta este Sabayon (grafica extraordinara). Sistemele Dell au inceput deja sa vina preinstalate cu Ubuntu
 2. Internet Explorer are ca alternativa Firefox: Da, Internet Explorer este gratuit dar nu functioneaza decat peste Windows. Micsrosoft a fost dat in judecata pentru ca a introdus in cd-ul kit tot ce avea nevoie un utilizator (browser, media player si asa mai departe) dar Internet Explorer este departe de a fi gratuit! Firefox este un produs minunat si poate fi imbunatatit cu ‘add-uri‘ create de useri din intreaga lume.
 3. Microsoft Office are ca alternativa OpenOffice: Daca simti ca pretul produselor Office de la Microsoft ti-a golit buzunarele poti schimba cu Open Office. Google mai ofera produse competitive (Gmail, Google Docs, Google Presentation si altele) dar unii spun ca nu ar fi cu adevarat open source, asadar cea mai buna alternativa este pana acum OpenOffice care include toate produsele Microsoft Office cu exceptia clientului de email.
 4. Mactopia are ca alternativa NeoOffice: Alt pachet de software de la Microsoft dar de data aceasta pentru computerele MacIntosh. Puteti incerca NeoOffice.
 5. Aplicatii Office

 6. MathWorks MATLAB are ca alternativa Scilab.
 7. Microsoft Access are ca alternativa Kexi.
 8. Microsoft Word are ca alternativa OpenOffice Writer.
 9. Microsoft Excel are ca alternativa OpenOffice Calc.
 10. Microsoft Visio are ca alternativa Dia.
 11. Microsoft Project are ca alternativa Open Workbench. Un software care nu prea este folosit decat in companii, Microsoft Project, iti permite sa controlezi toate aspectele unui proiect. Partea neplacuta este ca costa iarasi o caruta de bani. Open Workbench te ajuta sa controlezi aceleasi detalii, identic dar gratuit!
 12. Grafica

 13. Adobe Illustrator are ca alternativa Inkscape: Sistemul vectorial de la Adobe este probabil unu din cele mai bune din lume dar si pretul este prohibitiv fie pentru firme mici, fie pentru achizitionarea ca persoana fizica pentru utilizarea lui acasa. Inkscape este aproape identic cu Illustrator, CorelDraw, sau Xara X. Inkscape foloseste standardul W3C Scalable Vector Graphics (SVG) si poti folosi markers, clone, alpha blending, si asa mai departe.
 14. Adobe PhotoShop are ca alternativa GIMP: Photoshop este extraordinar si sunt sigur ca isi merita pretul prohibitiv. GIMP (GNU Image Manipulation Program) este software-ul gratuit care se apropie cel mai mult de mediul Photoshop si nu te obliga sa platesti nici macar pentru upgrade-uri
 15. Adobe Premiere are ca alternativa Avidemux:
 16. AutoCAD are ca alternativa Archimedes: AutoCAD este un software facut de AutoDesk, folosit in mare parte de catre arhitecti. Archimedes promite multe! Merita incercat!
 17. Microsoft PowerPoint are ca alternativa OpenOffice Impress.
 18. Editoare WEB & Publicare

 19. Adobe GoLive CS2 are ca alternativa Mozilla SeaMonkey.
 20. Adobe Dreamweaver are ca alternativa NVU.
 21. Macromedia Flash Professional are ca alternativa OpenLaszlo.
 22. Microsoft FrontPage are ca alternativa Bluefish.
 23. Windows Notepad are ca alternativa ConTEXT.
 24. Altova XMLSpy are ca alternativa XML Copy Editor.
 25. Adobe Acrobat are ca alternativa PDFCreator: Da, Adobe iti ofera o versiune trial a lui Acrobat dar PDF Creator poate fi folosit cu orice program, instalat ca imprimanta virtuala sub Open Office de exemplu si orice poate fi printat poate fi creat ca PDF.
 26. Multimedia

 27. iTunes are ca alternativa Songbird: Apple + iPOD + iTUNES = o caruta de bani 😀 Songbird rulz!.
 28. Nero Burning Rom are ca alternativa K3b.
 29. Quicktime are ca alternativa Darwin Streaming Server.
 30. TiVo Desktop are ca alternativa Galleon.tv.
 31. Windows Media Player are ca alternativa Miro.
 32. Utilitare

 33. CuteFTP are ca alternativa Filezilla:
 34. iBackup are ca alternativa ZManda:
 35. Norton Ghost are ca alternativa Partition Image:
 36. WinZip are ca alternativa 7-Zip:
 37. Securitate

 38. Bitdefender are ca alternativa Avast
 39. Kaspersky Anti-Virus Personal are ca alternativa Winpooch.
 40. McAfee VirusScan are ca alternativa ClamWin.
 41. Norton Personal Firewall are ca alternativa WIPFW.
Sharing is caring

6 comments

 1. Te-ai chinuit ceva sa faci lista asta 🙂 Hai sa-ti zic si eu cateva de adaugat: IZArc ca alternativa Winzip, IrfanView – vizualizare poze.

 2. ZipGenius vine cu suport de arhive, un ftp client OK, un cutter (splitter pt fisiere mari), un password manager. Are ceva incompatibilitati cu Vista
  PrimoPDF este o solutie de creare de fisiere pdf ce mi se pare super OK. Admite interzicerea copierii de text si/sau imagini din fisier, parolare pentru deschidere – tiparire – modificari, etc. Se instaleaza ca imprimanta virtuala si poate fi apelata din orice alt soft.
  Gyula’s Navigator este o alternativa comoda pentru Total Commander si e absolut free nu shareware. Ii lipsesc functii, dar merge.
  Ar mai fi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.