Gazele rusiei

fart

Probabil ati aflat deja ca gazele naturale de veneau de la rusi (la fel ca si iarna) au fost sistate. Pana acum nu ne era frica de aceasta miscare pe care eu personal o vad una politica, dar a agitat apele tulburi in care romania se scalda.

Rusia are (parerea mea) testicole foarte mari si detine o putere de care abuza acum. Ei spun ca au sistat livrarea gazelor prin Ucraina deoarece aceasta nu a fost corecta. Nu putem decat sa ne gandim la o miscare prin care Ucraina s-a gandit sa scoata niste bani de la Rusi pentru ca un procentaj foarte mare din gazele exportate de rusi se face prin tarisoara lor de betivi.

… 80 la sută din exporturile destinate Europei tranzitează Ucraina şi o serie de ţări europene din Est şi din Balcani au anunţat marţi întreruperi totale ale aprovizionării lor sau perturbări grave. Rusia a acuzat Kievul că fură din gazele destinate Europei şi că a închis gazoducte de tranzit, acuzaţii respinse de Ucraina. Kievul acuză Moscova că nu îşi respectă angajamentele în materie de aprovizionare a Europei cu gaz.

Oricum am privi problema Rusia se cearta cu Ucraina, iar Bulgaria, Romania, Grecia, Turcia, Macedonia si alte state afectate nu pot decat sa se bazeze ca trec peste asta. Nu vreau sa ma gandesc ca asta ar putea genera o scanteie care ar aprinde un conflict de interese si ar ajunge la lupte. America evident ca ar interveni, Anglia, Franta si celelalte puteri nu ar sta cu mainile in buzunare…

80% din exportul de gaze trece pe la ucrainieni, prin ograda lor. Care ar fi motivul pentru care ar stramba din nas? Nu se primesc destui bani, este nevoie de acei bani ca deh… si la ei este criza economica. Afacerile cu third party-uri sunt daunatoare pentru ca fiecare vrea cate ceva iar tensiunile dintre parti afecteaza clientii (cum am fi noi). Vom mai avea parte de intamplari asemanatoare pana se va termina gazul natural si vom fi nevoiti sa ne bazam pe energie ecologica. Biogaz, biodiesel, bio… something!

Alt scenariu la care ma gandesc: Rusia nu prea mai are gaze… dar hai sa fim seriosi ca si la ei creste fasolea, oricum sa stam linistiti Base’ a sunat la rusi sa-i intrebe de sanatate iar Adriean Videanu merita o sansa sa straluceasca sau sa suga ciorapii!

Sharing is caring

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.