Cernobal – dupa 22 de ani

cernobal-dupa-21-de-ani-10

Din categoria “ce s-ar fi intamplat daca…” avem Prypiat – centrala atomo-electrica de la Cernobal. Un oras fantoma care timp de 22-23 de ani s-a descompus incet dar sigur. Din documentarele pe care le-am vazut pe Discovery / National Geografic viata si-a revenit in zona aceea poluata de radioactivitate.

1-2 secunde de atentie si de calm ar fi ajutat enorm intreaga planeta. Povestea nu mai are nevoie de rastalmaciri, Prypiat a ajuns acum un fel de destinatie turistica. Se fac excursii cu elicopterul si mini plimbari in oras prin zone cu radiatii foarte mici sau nule. Un proiect care a distrus multe vieti si ne-a invatat o lectie: sa fim mai atenti.


Comunismul era in floare atunci, repararea greselii a fost facuta cu pretul a multor vieti de “patrioti” obligati sa moara pentru “mother Russia”. Nu au recunoscut ca au gresit si nu au anuntat nici macar populatia de cele intamplate la reactorul 4, cu toate ca la Moscova aveau loc manifestatii populare, cu toate ca asa era si protocolul. Telefoanele au inceput sa sune din tarile de vest ale Europei – au ajuns la ei particulele radioactive, purtate de vant, particule care au contaminat toata planeta si nu cred ca ne putem imagina raul pe care l-au facut. Acum dupa aproape 23 de ani, ne amintim ca sarcofagul cu care au inchis “buba” este garantat 30 de ani si ca a inceput sa scape, pe ici, pe colo…

Interesul fata de istoria locului l-am capatat cand m-am jucat Call of Duty – Modern Warfare si dupa ce am sapat pe internet dupa fapte si poze am ramas masca de cat de real au reprodus scenele din joc.

Alte poze si povestiri pe pripyat.com. 26 aprilie 1986 a fost data fatala! Tu esti din generatia Cernobal?

Sharing is caring

9 comments

 1. Eu fac parte din generaţia Cernobâl, chiar dacă nu am nicio problemă de sanătate din cauza exploziei de acolo. Apropo de asta, nu sunt 22 de ani deja?

 2. 26 aprilie 1986… so i guess ca 22-23 de ani 😀
  Nu stiu de ce ma gandeam la 1988. Si eu am prins “explozia”… aveam 4 ani 😀

 3. Era un moment prost atunci in USSR, tensiuni interne intre blocul militar-industrial si presedintele (mai degraba agrarian) Gorbaciov si alte multe. Nu e clar cat a fost neatentie si cat auto-sabotaj prostesc.

 4. La autosabotaj nu m-am gandit, dar este si asta o posibilitate. Daca americanii au fost in stare sa nenoroceasca WTC… de ce nu ar crapa in doua rusii o centrala?
  PS. Pacat de celelalte reactoare…

 5. I-am citit şi eu anul trecut pe unii care au plecat din România pe motociclete la centrală. Lumea îşi continua viaţa aproape de centrală, mulţi chiar transformaseră totul în zonă turistică. Povesteau ei că ghidul lor obişnuieşte să pescuiască din râul care trece pe lângă centrală..

 6. @Bau : sunt poze cu copii ce se imbaiau in apa incalzita subit chiar dupa accident…

  @iLL se cunoaste, documentat, faptul ca mai multi responsabili au blocat comunicarea, in contra protocoalelor pe de o parte si a ordinelor lui Gorbaciov pe de alta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.