Subiect fierbinte: ne stocheaza bla-bla-urile!

Hai ca avem inca ceva pentru care putem mieuna:

fuck-big-brother

– din 20 ianuarie, toti operatorii de telefonie fixa si mobila sunt obligati sa stocheze timp de 6 luni date despre convorbirile telefonice: cine, cand, cat.
– din 20 ianuarie, toti operatorii de telefonie fixa si mobila sunt obligati sa stocheze timp de 6 luni date despre SMS-urile pe care le trimitem: de la cine, cui, cand.
– din 15 martie 2009, toti providerii de internet sunt obligati sa stocheze timp de 6 luni date despre emailurile noastre: de unde, ip-ul, cui, cand…
– din 15 martie 2009, toti providerii de internet sunt obligati sa stocheze timp de 6 luni date despre browsing-ul pe care il facem: ip, nume abonat, unde browsuim, cand…

Mda… fix de toate cele de mai sus am o mare durere in zona pelviana si nu le vad realizabile 100%. Partea de telefonie si mesagerie prin operatorii de voce & stuff deja au tehnologia de pastrare a unui istoric (stiti ca putem cere desfasurator pe langa factura). O sa fie o problema pentru ei ca trebuie sa le stocheze mult, dar exista solutii mai bune acum fata de vremea lui hopcea cand aveai spatiu destul pe un floppy disk. Avem benzi LTO (trebuie sa apara LTO 5 care va oferi 3.2TB de date stocate – LTO 4 poate doar 1,6TB), avem hard disk-uri imense (deja SATA 1TB daca nu mai mult) si putem si comprima textul. Nu dau telefoane care-s secret de stat, nu trimit sms-uri incriminatoare si nu ma deranjeaza daca Vodafone spre exemplu tine 6 luni niste loguri inutile despre cine am sunat, la ce ora am sunat… sa le tina, ca le tin pe resursele lor 🙂

Pe partea de internet: o sa fie nasol cand vine vreun aplicant al legii sa execute vreo lege a dreptului de autor, nu cred ca pe email discutam mare lucru – vezi milioanele de spam-uri cu email-uri haioase, invitatii de Hi5 si alte rahaturi inutile. Revenind la istoricul paginilor web, ce ar putea sa ne deranjeze: 6 luni vor avea istoricul torentelor unde ne-am dus, porn shit si altele care ar putea sa cada sub incidenta legii.

Din fericire, foarte multa lume isi trage bitzii de la un isp de cartier care nu cred ca o sa stea drepti repede sa traga-n istorie imediat ce fac abonatii, mai ales ca am semnat niste contracte in care se stipuleaza niste termeni de confidentialitate.

Ca fapt divers: we can stick it to the man, putem sa i-o tragem lu’ big brother: exista criptare, tunele, vpn-uri si solutii care sa nu le permita accesul imediat la date, dar ii va pune la munca de decriptare 😀 and then again, BIG FUCKING DEAL! Incalca doar un articol din constitutie?

ARTICOLUL 28: Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.

Legea zice ca “secretul bla bla bla este inviolabil” nu ca “nu au voie sa stocheze”. Come on! La cate cacaturi au loc acum stam sa ne facem probleme? Ii trimitem email iubitei, o scrisorica digitala de drgoste, trimitem sms unui prieten, dam un telefon la munca pentru ca intarziem – astea se vor stoca undeva 6 luni, sansele sa fie facute publice sunt nule, sansele sa le citeasca cineva la fel de nule dar parca ceva deranjeaza sfincterul… Fuck it! Viata este prea scurta ca sa ne facem probleme si cu asta!

Sharing is caring

12 comments

 1. Yeah yeah yeah! Am mai semnat petitii si nu s-a intamplat nimic: Politia Animalelor, Ac/Dc in Romania ETC!
  It’s crap! Vrem solutii mai bune 😀

 2. Cheltuielile pentru mentinerea logurilor se vor reflecta in tarife crescute pentru utilizatori. Nu cred eu ca Orange de ex. si le va asuma.

 3. Daca este MUSAI sa functioneze legea asta idioata, daca e impusa de la imparatia UE… nu cred ca se risca baietii sa dea shut down la lege…

 4. @ipo: true! Storage + resurse de procesare + cheltuieli suplimentare cu echipamentele care vor face asta… este valabil la toate partile terte care vor fi obligate sa pastreze logurile!

 5. Da, nici eu nu vb secrete de stat dar este inutil. Cum a scris si ipo, de platit vor plati clienti. Si hai sa fim seriosi, daca as fi terorist, cat de greu ii sa folosesc un proxy, niste tunele vpn, un server de telefonie (asterisk) in eu stiu ce tara si suni cu ce callerid vrei tu! Ai nevoie doar de un card de credit, putin timp si ti-ai facut server, numar de access de telefon din orice tara vrei, o linie VoIP cu care poti suna oriunde vrei cu callerid falsificat.
  Petitii nu vor ajuta nimica, propunerea legii vine de la UE. Germania o aplica de catva timp, Austria se mai cearta pe la tribunale dare pare ca pierde.
  Acusi urmeaza chip implementat in cap.

 6. Cel mai bine e in Suedia , nimeni nu le are grija.
  Din acest motiv thepiratebay.org s-a dezvoltat asa de mult in ale torrentelor.

  Daca mai dau inca cateva astfel de legi pot sa imi fac bagajele si sa plec peste granita cu familia cu tot pana nu se declara tara COMUNISTA din nou.

 7. Suedia ii o tara deosebita, a reusit sa ramana neutrala la ambele razboaie mondiale. Iar cu The Piratebay din pacate devin din ce in ce tot mai urat. Sa vedem cat timp mai rezista sa se tina la suprafata.
  Cei care au creat the piratebay au si un partid, iarasi ceva interesant ce nu mi-as putea imagina in alta tara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.