Oameni batrani, povesti interesante – Bucuresti WW2

Am prins in seara asta o discutie intre 2 pensionari.

bucuresti-ww2-under-heavy-bombing-03

Nu se cunosteau dar au inceput sa discute, probabil erau singuri, probabil se plictiseau, probabil asa fac toti pensionarii: intra in vorba cu tine chiar daca nu vrei. Subiectul discutiei a fost Bucurestiul, asa cum nu il stiti o mare parte din voi. Bucurestiul din perioada celui de-al 2-lea razboi mondial.

De ce ne-ar interesa? De ce am pleca urechea? Pentru ca este ceva interesant. De cand am jucat COD5 a inceput sa imi placa subiectul WW2. A fost un moment greu din istoria multor popoare fie ca au catigat, fie ca au pierdut. Micile detalii pe care le discutau mosii nu mi-au atras doar mie atentia, mai era 1 gigel cam de varsta mea care asculta si nu putea sa faca o fata indiferenta. Avioanele americane capturate de nemti, locurile pe care s-au prabusit, invazia rosie, speranta ca ne salveaza americanii (fu*ui in …) si imaginea pe care ti-o formezi in cap, imaginea unui Bucuresti al anilor 40, daramat si fumegand m-au facut sa caut imagini ale Bucurestiului din acea perioada.

Orasul asta are o istorie pe care multi nu o stim. Pe buna dreptate era Micul Paris, dar comunismul – adus de intrarea triumfatoare a rusilor de la sfarsitul celui de-al 2-lea razboi mondial – si-a lasat amprenta permanent. Orasul s-a dezvoltat haotic, fara gust. Istoria nu a avut mila de noi, rusii ne-au distrus iar efectele le traim si astazi: ne-au furat din tezaur, ne-au micsorat suprafata… (pe scurt)

Imaginile au fost culese de pe internet:

blogul lui Alex Galmeanu (bravo). Am rasfoit cu mare interes, asa ca il recomand.
Bucharest between the world wars
Wikipedia – Romania during WW2

Sharing is caring

1 comment

  1. Felicitari pentru postare, daca imi este permis! 😉
    Excelent subiect, excelente poze!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.