Slackware 13 & Kde 4.2.4 – nefericita combinatie!

kde4Mare mi-a fost dezamagirea cand am zis la consola “startx”!

A pornit Kde, maximum eyecandy dar astia care au facut slackware au deviat enorm de mult de la politica lor conservatoare (adica aia in care lasa produsele software sa se coaca bine, sa fie stabile, sa fie testate si rastestate, etc) si au bagat fortat in al 13-lea Slackware minunatia de KDE 4.2.4.

E un mix nefericit!

Alaturi de combinatia ext4, nou sistem de fisiere, mai performant decat ext3, Kde 4.2.4 mi-a facut numa’ goange!

1. Driverele pentru placa video.
– vesa imi afiseaza corect toate ecranele, ferestrele si ghizmo-urile, dar e failsafe si se misca ca ultimul cur
– driver-ul “intel” (care ii tine loc lui i810/i830 care il foloseam inainte) imi afiseaza aiurea ferestrele si imi jegareste display-ul. Ii place sa faca praf in special bara de sus, de unde inchizi, minimizezi, maximizezi…
– dupa 2 – 3 “logoff from kde” imi crapa, nu mai pot sa pornesc x-ul sub nici o forma sau imi ramane un ecran negru si nu pot sa ajung macar in consola… (ctrl+alt+f1…f2…)
– cu ext4 dupa o vreme am reusit sa fac pardaf x-ul, se bloca dupa ce afisa splashscreen-ul.
2 Akonadi. Nu stiu cu ce ma ajuta si nici nu vreau sa aflu. Vrea MySql si o gramada de alte chestii. Lumea spune ca e parte integranta din Kde… dar mie NU imi place si de fiecare data imi crapa!
3. Sunet.. oh well aici nu prea am insistat dar nici nu m-a multumit. Alsa are lag… si nu ar trebui!

Concluzie:
Slackware 13 ar merge de mirare cu KDE 3.5 sau cu Gnome! ext4 pentru mine inca e “in teste”, chit ca a fost lansat ca versiune finala chiar si de Slackware (dar ati vazut cum au dat drumu la release-ul asta cu mizeria de kde 4.2, combinatie nefericita) asadar, ext3!

Experienta cu Kde 4 este foarte “glossy-glossy” dar inca mai este nevoie sa-l perie! Nu l-as pune pe workstation inca, poate doar pe masini virtuale pana il lanseaza in versiune “bug free”, asadar asteptam 13.1 in care sa repare dudele raportate de utilizatori 😀

Sharing is caring

6 comments

  1. Ce sa zic, eu recomand Ubuntu 🙂 Il am pe server de ani buni si sunt multumit. Iar de cateva luni il am si pe desktop, nici nu am mai boot’at Windows. Pe desktop e cu ext4, Ubuntu 9.10 pe ambele. Merge foarte bine.

  2. Gnome n-are Midnight Commander. Sau nu-l avea acum vreo cativa ani cand l-am incercat(parca la Suse sau Debian nu mai stiu precis). Eu fara MC(similar cu NC de la Windows 3.11) sunt un om mort. Daca nu l-as avea(adica MC) parca as avea o mana lipsa(Doamne fereste !

  3. Midnight Commander nu vine cu nici unul din pachetele KDE sau Gnome. Se instaleaza separat 😀

  4. De la versiunea 10.0 cand am inceput sa lucrez cu Slackware si pana la prezenta versiune 13.0, eu nu am instalat niciodata MC separat. Dupa instalarea versiunii respective de Slackware, cu o simpla comanda la promptul diez de : MC umblu intr-o veselie si pe Linux si pe Windows, copiez, compar directori, mut fisiere, etc. O minunatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.