Seagate Barracuda 7200.11 SD15 BSY – nu apare in BIOS

Ultima mare problema am avut-o cu 2 hard disk-uri Seagate, in mirror (cica pentru siguranta).

La un restart am observat ca sta mai mult timp pana trece de POST si ca sta si mai mult pana cand ajunge in Windows. Am ignorat pentru moment asta, doar ca la urmatorul restart am fost atent la ce disk-uri gaseste – surpriza 1 disk de 1TB in minus… of ce bun este mirror-ul asta. Hai sa vedem in Windows daca este ok drive-ul D… E ok. Instalam ceva, cere restart, da-i restart si dupa aia vedem ce e si cu discul de a disparut din BIOS, poate este ceva cu cablul… Dupa al 2-lea restart “poooof” ca prin magie a disparut si al 2-lea disk din BIOS si ghici ce? Mirror-ul meu de 1TB… “pooof” a disparut!

Cu calm, verific cablurile – e clar ca nu are cum sa fie de la cabluri mai ales ca nu umbla nimeni la ele, alimentarile si ajung sa incerc sa vad disk-urile prin adaptoare USB-SATA, pe alt PC, nimic! Deja dupa 6 ore ma gandeam ce backup-uri mai am, pe unde am mai uploadat arhive, dropbox, skydrive… 1TB de date fara cateva zeci de giga pierduti.

Sa recapitulez: 2 disk-uri au crapat la distanta de 2 restarturi. Suspectez ca nu am fost primul cu problema asta si caut pe google. Se pare ca toate discurile Barracuda 7200.11 cu firmware SD15 ajung la un moment dat, dupa ce le pornesti sa devina inaccesibile/inoperabile si nu ai ce sa le mai faci decat dupa ce le dai in service. Cauza este o problema din firmware care seteaza event log-ul disk-ului undeva in *izdia iar rezultatul este un disk care nu mai porneste ca metoda de precautie. Nu va mai porni pana cand nu este trimis la Seagate in service – acolo va fi reparat si firmware-ul va fi upgradat dar de obicei la magazin iti da alt disk la schimb pentru cel defect si pierzi cam toate datele.

O prima recomandare, daca citesti asta si ai SD15 ca firmware, intra pe site-ul Seagate si cauta utilitarul si procedura de update de firmware. Nu sunt afectate doar disk-urile de 1TB, toate din seria 7200.11, toate Baracudele 😀 Tot pe site la Seagate se gaseste Seagate DriveDetect, utilitar care iti genereaza raport cu disk-urile si te duce la cele cu probleme pana la pagina de download al utilitarului de update pentru firmware. Aplica firmware-ul sau ajungi sa te urci pe pereti ca nu-ti mai merg discurile!

Rezolvarea este foarte simpla in cazul in care ai un disk Seagate Barracuda 7200.11 – Firmware SD15 cu simptomele de mai sus. Ai nevoie de:

– Surubelnita Torx
– Un cablu de date pentru Nokia CA-42, DKU-5B sau un adaptor serial TTL (eu am gasit pe ebay adaptor)
– hard disk-ul cu probleme
– o cartela de metrou (sau orice alta bucata de hartie)
– PC functional cu un terminal pentru consola seriala (eu prefer terraterm sau putty fata de hyperterm)

In continuare procedura parcursa. Atentie la dragoni si alte fiinte mitice…

Incepeti prin a conecta cablul de date sau adaptorul. Dupa instalare veti avea un port serial (COM X) pe care il veti configura: Baud 38400, Data Bits 8, Stop Bits 1, Parity none, Flow Control none. Conectati-va cu putty/hyperterm/terraterm si testati adaptorul / cablul serial – puneti RX si TX in scurt iar ce tastati ar trebui sa se vada in consola. Daca vedeti ceva la consola treceti mai departe, altfel trebuie sa verificati ce-i cu adaptorul (drivere etc).

Atentie: comenzile pe care le tastati voi in terminal sunt cu BOLD si rosu!! Atentie la ce tastati! Atentie la ce tastati, verificati de 3 ori inainte de “enter”. Dupa cateva secunde dupa ce a pornit hard disk-ul, apasati CTRL+z. Ar trebui sa apara prompt de forma:

F3 T>

Daca nu apare nimic la consola este foarte posibil sa aveti inversate RX-ul si TX-ul

Accesati Level 2:

F3 T>/2 (enter)

F3 2>

Dupa aproximativ 20 de secunde dati comanda de oprire a motorului (spin down)

F3 2>Z (enter)

Spin Down Complete
Elapsed Time 0.147 msecs
F3 2>

Daca primiti mesaj ca LED: 000000CE FAddr: 00280D4D este posibil sa fi dat comanda prea devreme, restartati disk-ul si porniti de la primul pas (Level 2).

Foarte atent scoateti cartela/hartia/cartea de vizita prinsa intre placa de baza si contactele de la capete. Dupa aceasta va trebui sa strangeti toate cele 3 suruburi ramase desfacute – nu va bazati ca veti tine placa cu mana!

Porniti motorul (spin up):

F3 2>U (enter)

Spin Up Complete
Elapsed Time 7.093 secs
F3 2>

Accesati Level 1:

F3 2>/1 (enter)

F3 1>

Stergeti S.M.A.R.T. – aceasta comanda va crea un sector nou de smart:

F3 1>N1 (enter)

Cand revine promptul va trebui sa opriti hard disk-ul, asteptati cateva secunde si porniti-l din nou. Dupa aceasta veti regenera partitiile:

F3 T>m0,2,2,0,0,0,0,22 (enter)

Dupa aproximativ 20 de secunde veti vedea pe consola:

Max Wr Retries = 00, Max Rd Retries = 00, Max ECC T-Level = 14, Max Certify Rewrite Retries = 00C8

User Partition Format 10% complete, Zone 00, Pass 00, LBA 00004339, ErrCode 00000080, Elapsed Time 0 mins 05 secs

User Partition Format Successful – Elapsed Time 0 mins 05 secs

Pana nu vedeti la consola ceva asemanator cu ce e mai sus nu opriti hard disk-ul. Dupa aceea, opriti, deconectati seriala, conectati SATA, porniti sandramaua si verificati daca e totul la locul lui 🙂

Alte link-uri:

http://www.msfn.org/board/topic/128807-the-solution-for-seagate-720011-hdds/
https://sites.google.com/site/seagatefix/

Sharing is caring

1 comment

  1. Stiam de problema .11, am 1B inca din 2009 pe el. Backup-ul ramane sfant. Acum ai avut noroc ca s-a putut repara. Nu stiam ca a aparut o solutie, prin 2009-2010 ramaneai cu o caramida inaccesibila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.