Presă, care presă?

PRÉSĂ, din fr. “presse”
Dispozitiv, unealtă, mașină cu care se execută operația de presare a unui material, obiect. sau Mașină tipografică simplă care tipărește prin presarea hârtiei pe un zaț acoperit de cerneală sau Totalitatea publicațiilor cotidiene și periodice (ziare, reviste etc.) folosite ca mijloace de informare, de educare etc. a publicului sau Activitatea sau profesiunea de gazetar, de publicist; gazetărie, publicistică. sau Gazetari, ziariști. sau Expr. A avea presă bună (sau proastă) – a se bucura de o apreciere bună (sau rea), a avea o reputație bună (sau proastă)

Este ceva in aer… efectele sunt benefice pentru copy-paste sau traducerea de articole de pe site-urile de stiri din afara. Tot se muta in online, printul de gazeta dispare incet dar sigur. Presa online din Romania nu inseamna decat link-uri incomplete pe Facebook (ca sa dea curiosii click), țâțe multe, foarte multe non-stiri in care se promoveaza non-valori…

Din pacate tot genul asta de presă genereaza foarte mult zgomot, un văl de fum care ascunde foarte bine problemele importante pentru populatie. Un alt mod este de a spune este ca presa indobitoceste consumatorii sau ca este o unealta tocita pe care nimeni nu o foloseste cum trebuie.

Presa in sine, ca bussiness nu merge bine de ani buni – salarii mici, oameni demotivati, oameni care au facut facultatea de jurnalism la misto si au ajuns sa profeseze tot la misto. Copy-Paste, mai luam un salariu, mai pun aia 2-3 pagini de reclame, bussiness-ul merge, actionarii sunt multumiti iar vedetele stau aici si sustin marca pe salarii babane! Genul asta de presa nu este sustenabila pentru ca produsul care ajunge in piata este o labareala, cel mult de duzina. Ziarele care mai sunt printate sunt cel mult bune sa invelesti borcanele de magiun inainte sa le fierbi, sa nu mai zicem de presa online, care mai are un pic si face concurenta site-urilor de softporn.

Pacat, pentru ca jurnalismul este pentru oameni cu coloana vertebrala si au ajuns toti nevertebratii si agramatii sa conduca redactii sau sa fie patroni. Eu sunt de parere ca in momentul actual nu exista nici macar o publicatie care sa-si merite titlul si pretul.

Sharing is caring

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.