Făr’ de oglindă, mirrorless

Compacte, bridge-uri, dslr-uri, mirrorless…

mirrorlessDoar 4 din categoriile camerelor foto digitale, cred ca cele mai importante si cunoscute. Am avut o compacta, un bridge, dslr-uri si acum cochetez cu ideea unui mirrorless pentru a inlocui un dslr mai mic pe care l-am folosit extrem de putin – doar in vacanta. Ma intereseaza calitatea foto pe care o livreaza un dslr dar imi doresc o camera mai mica, mai usoara, mai “portabila”. Mirrorless-ul pare sa fie raspunsul dar partial… Body-ul unui mirrorless este simtitor mai mic. Cu o lentila gen 22mm (combo-ul Canon EOS M + 22MM) ajung la dimensiunile dorite dar mi-as dori ceva mai larg de 35mm (EOS M are un factor de crop de 1.6). Exista si 18-55 pentru mirrorless-uri dar deja setup-ul ajunge la dimensiuni incomode, cu cateva exceptii de la Panasonic (powerzoomsomething) si Sony (tot ceva cu powerzoom).

Categoriile pe care as imparti eu mirrorless-urile ar fi in functie de marimea senzorului. Nu as ajunge sa vorbesc despre cate obiective are compania lansata pentru ca majoritatea care au DSLR si ar cumpara inca un mirrorless l-ar lua ca-i mai mic si vor ceva mai portabil pentru vacante sau ceva care sa produca rezultate acceptabile si sa nu-ti rupa salele sau sa fie incomod. Prin urmare:

  • APS-C (Sony, Canon, Pentax, Samsung, …)
  • Micro 4/3 (Olympus, Panasonic, …)
  • Altii (Nikon… etc)

Am studiat toate taberele si toate au o poveste frumoasa (in afara de Nikon care m-a dezamagit cu implementarea unui senzor f mic).

Canon se lauda cu un body din aliaj din magneziu, senzorul de pe 650D, dual hibrid autofocus (care dupa un upgrade de firmware se comporta decent), touchscreen cu peste 1 milion de pixeli, posibilitatea utilizarii de obiective EF cu un adaptor (prea scump) si hotshoe pt blit. Sony este si el acolo sus, cu ecrane rabatabile, touchscreen-uri si functionalitati care mai de care. Olympus si Panasonic spun cam aceeasi poveste…
Pana acum nici macar 1 poveste nu m-a facut sa bag mana in buzunar pentru ca toate sunt al dracu de scumpe! Kit-ul EOS-M cu 18-55 si blitul ajungea la 30 si ceva de milioane, Olympus PEN EPL3 e 13 milioane dar sta cam prost la ISO mare, Sony-urile incep de pe la 20 de milioane… asadar ne orientam spre piata gri sau chiar second hand.

Cred ca voi continua saga Mirrorless cu Canon, o sa fie ONE TIME only, de undeva din piata second hand. Sunt deschis opiniilor si ideilor despre urmatorul meu aparat foto de vacanta…

Sharing is caring

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.